Τα laser μαλακών ιστών προσφέρονται και για την αναίμακτη χειρουργική. Είναι πραγματικά αποτελεσματικά στην αφαίρεση ογκιδίων από την περιοχή μέσα και έξω από τη στοματική κοιλότητα με ακρίβεια, γρήγορα και αναίμακτα.

Με laser μπορούν να πραγματοποιηθούν τομές πάσης φύσεως, να αφαιρεθούν μικρότερες ή μεγαλύτερες περιοχές ούλων όταν υπάρχει λόγος (υπερπλασία ούλων), όπως επίσης και μικρότερα ή μεγαλύτερα ογκίδια (τραυματικό ίνωμα, θήλωμα, αιμαγγείωμα, κ.α),χαλινοί, λευκοπλακίες, δυσχρωμίες, ουλές, κ.α.

Όλες αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται με τοπική αναισθησία στην περιοχή της βλάβης. Μετά την αφαίρεση της βλάβης η αιμορραγία είναι ελάχιστη έως μηδαμινή λόγω της αιμοστατικής ικανότητας των χειρουργικών laser.

 Το Laser καταπολεμά αποτελεσματικά τα μικρόβια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές και να βλάψουν την υγεία στοματικής κοιλότητας. Το Laser εξασφαλίζει έως και 97% αποστείρωση της περιοχής και είναι πολύ υψηλός δείκτης. Επίσης το Laser αυξάνει την ευαισθησία των μικροβίων στην αντιβίωση και για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται στη σύνθετη θεραπεία. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα μια εξαιρετική ιδιότητα του Laser – κατά την επεξεργασία ενός μαλακού ιστού με το Laser δημιουργείται μια πηκτική μεμβράνη η οποία προστατεύει από την δευτερεύουσα μόλυνση.

Η επούλωση των ιστών όταν η χρήση των laser έχει γίνει σωστά δεν ταλαιπωρεί τον ασθενή και είναι πάρα πολύ γρήγορη. Ο ασθενής μπορεί να συνεχίζει τις δραστηριότητές του (κοινωνικές και επαγγελματικές), και να διατρέφεται χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς κατά τις συνήθειές του.