Η προσθετική επί εμφυτευμάτων έιναι η διαδικασία που ακολουθείται μετά από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος στη γνάθο. Χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Στις κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις και στις ακίνητες προσθετικές αποκαταστάσεις.

Ακίνητη Προσθετική

 • Μονήρες Εμφύτευμα :

  Μονήρες ΕμφύτευμαΗ αποκατάσταση της απώλειας ενός δοντιού με εμφύτευμα είναι μία θεραπευτική επιλογή, που σήμερα έχει καταστεί κυρίαρχη, επειδή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα απέναντι στις κλασικές γέφυρες.

  Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι, η αποφυγή τροχισμού φυσικών δοντιών, η διατήρηση των ιστών της ακρολοφίας, η μελλοντική αξιοποίηση αυτών, και η γρήγορη λύση, λειτουργικής και αισθητικής αποκατάστασης στην άμεση εμφύτευση και φόρτιση. Το μόνο μειονέκτημα είναι, ίσως το κόστος.

 

 • Σταθερή γέφυρα - δύο με τρία δόντα.:

  Σταθερή Γέρφυρα επί εμφυτευμάτωνΤο σχέδιο θεραπείας με εμφυτεύματα στην αποκατάσταση της μερικής νωδότητας είναι πιο εύκολο, γιατί τα γειτονικά δόντια καθιστούν εύκολο τον εντοπισμό της θέσης και τη φοράς τοποθέτησης των εμφυτευμάτων για τον επεμβαίνοντα.

  Το είδος των προσθετικών αποκαταστάσεων είναι ακίνητες γέφυρες, συγκολλούμενες ή κοχλιωτές με στήριξη κατά προτίμηση αμιγή σε εμφυτεύματα.

 • Σταθερή γέφυρα - με πολλαπλά εμφυτεύματα και μια γέφυρα που συνδέεται με αυτά.:

  Ακίνητη ΠροσθετικήΟ βασικός σχεδιασμός στην αποκατάσταση της ολικής νωδότητας στην άνω και κάτω γνάθο με ακίνητη προσθετική εργασία, περιλαμβάνει την τοποθέτηση 6 ή περισσοτέρων κατά περίπτωση εμφυτευμάτων, τα οποία επιβάλλεται να τοποθετούνται με προσθετικά κριτήρια, προκειμένου να επιτύχουμε καλύτερα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα.

  Κάτω από προϋποθέσεις είναι δυνατή η ακίνητη προσθετική αποκατάσταση στην ολική νωδότητα, με 5 εμφυτεύματα ή και με 4 στην κάτω γνάθο.

 

 

Κινητή Προσθετική

Επένθετες ολικές οδοντιαστοιχίες:

Επένθετες ΟδοντοσοιχίεςΟι επένθετες οδοντοστοιχίες, που στηρίζονται σε εμφυτεύματα, αποτελούν μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση, με πολλά πλεονεκτήματα, απέναντι στα προβλήματα συγκράτησης και σταθερότητας των συμβατικών ολικών οδοντοστοιχιών.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, συγκριτικά με τις συμβατικές οδοντοστοιχίες είναι ψυχολογικά, λειτουργικά και βιολογικά, όπως βελτιωμένη σταθερότητα και συγκράτηση, αυξημένη μασητική ικανότητα, καλύτερη αισθητική αντίληψη και μειωμένη οστική απορρόφηση της φατνιακής ακρολοφίας.