Οι ‘νάρθηκες βρυγμού’. Πρόκειται για ελαστικά μασελάκια που εφαρμόζονται στα δόντια κατά τη νύκτα για να τα προστατεύσουν απο το ασυναίσθητο τρίξιμο και σφίξιμο κατά τον ύπνο. Όταν ο ασθενής φοράει τον νάρθηκα τότε οι ακούσιες κινήσεις της κάτω γνάθου γίνονται πάνω στην επιφάνεια του νάρθηκα και έτσι προστατεύονται τα δόντια από την αποτριβή.

Οδοντιατρικοί ΝάρθηκεςΕπίσης οι νάρθηκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον αθλητισμό. Τότε πρόκειται για "αθλητικούς νάρθηκες".Οι προστατευτικοί νάρθηκες θα έπρεπε να αποτελούν βασικό εξοπλισμό για τους αθλητές όλων των ηλικιών. Η χρήση ενός προστατευτικού νάρθηκα προστατεύει τα δόντια, τα χείλη, τις παρειές-μάγουλα, καθώς και τη γλώσσα. Θα μπορούσε επίσης να αποτελεί προστατευτικό μέσο και για σοβαρότερους τραυματισμούς όπως, διάσειση, εγκεφαλική αιμορραγία, περιστατικά απώλειας συνείδησης, κατάγματα γνάθων, αυχενικούς τραυματισμούς, λόγω του ότι αποτρέπεται η βίαιη πρόσκρουση της κάτω γνάθου με την άνω γναθο.

Οι προστατευτικοί νάρθηκες που κατασκευάζονται από τα μέτρα του οδοντιάτρου είναι από βινύλιο, ελαστικοί έτσι ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς, άοσμοι και υποαλλεργικοί.Καλό θα ήταν τόσο οι προπονητές όσο και οι οδοντίατροι να συστήνουν τους προστατευτικούς νάρθηκες κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων.Καλό θα ήταν τόσο οι προπονητές όσο και οι οδοντίατροι να συστήνουν τους προστατευτικούς νάρθηκες κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων.